| Scrisori către investitori |

Cum să construieşti mai simplu în România (2)

În articolul anterior am parcurs un exemplu de situaţie mai complicată, dar obişnuită în practica construcţiilor. Cum putem face însă ca un proces atât de complex să fie mai simplu?

Primul lucru pe care trebuie să-l înţelegem, este că vom avea de-a face cu o relaţionare între:

În calitate de beneficiar, este important pentru tine:

– să înţelegi rolul tău, al specialiştilor şi al autorităţilor;

– să fii deschis să colaborezi cu specialiştii şi autorităţile;

– să alegi să respecţi legislaţia în vigoare în domeniul construcţiilor;

– să-ţi răspunzi la un set de întrebări care te vor ajuta să înţelegi care e obiectivul cel mai potrivit pentru tine.

Ca în orice relaţie, pentru un rezultat bun, cel mai important este să cunoşti rolul fiecărei părţi, asumându-ţi-l pe al tău şi recunoscându-l pe al celorlalţi. Altfel, vei intra într-un triunghi al manipulării în care fiecare parte implicată va fi tentată să dea vina pe ceilalţi pentru nereuşitele care nu se vor lăsa aşteptate.

Să vedem pe scurt care este rolul specialiștilor implicați în procesul de proiectare:

– ARHITECTUL este aliatul, avocatul și sprijinul pe care îl poți avea în acest proces. El este coordonatorul întregii echipe de proiectare. Dacă te adresezi unui arhitect profesionist, acțiunea se va desfășura transparent, se va încadra în termene și vei avea ocazia să înveți multe lucruri folositoare din această relație. Arhitectul are rolul de a te ajuta să descoperi care este cel mai potrivit mod de a realiza, de a utiliza și de a te bucura de un spațiu. De aceea este bine să fii deschis și să construiți împreună o relație de încredere reciprocă.

– INGINERUL TOPOMETRIST trebuie să poată analiza actele de proprietate, să facă măsurători ale terenurilor şi să întocmească planuri topografice sau hărţi. Deasemenea, el întocmeşte documentaţii cadastrale pentru întabularea sau dezmembrarea proprietăţilor, operaţiuni care se fac cu viza Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

– INGINERUL GEOLOG este, în cazul nostru, cel care execută foraje pentru determinarea stratificaţiei solului, pe baza căreia se vor determina soluţiile pentru fundaţia clădirii.

– EXPERTUL TEHNIC ÎN CONSTRUCȚII acţionează atunci când se fac intervenţii pe o clădire existentă. La bază inginer de structură de rezistenţă, el dă soluţii optime şi economice prezentate într-o expertiză, pe baza cărora se va elabora proiectul de structură. De aceea este important să apelăm la un expert competent.

– INGINERUL DE STRUCTURĂ DE REZISTENȚĂ este cel care asigură ca proiectul elaborat de arhitect să „reziste” la greutatea proprie, la ploaie, vânt, cutremure sau alte intemperii.

– INGINERUL DE INSTALAȚII poate avea diferite specialităţi: încălzire, ventilare şi climatizare, sanitare, alimentare cu apă şi canalizare, instalaţii de stingere a incendiilor, instalaţii electrice, de iluminat, protecţie la descărcări atmosferice şi

instalaţii de automatizare.

Pentru anumite proiecte, în funcţie de specificul şi complexitatea acestora, poate fi nevoie şi de alţi specialişti: urbanist, peisagist, expert biolog, specialist parament, istoric (de artă), arhitect de interior, etc.

În afara echipei de proiectare, dar tot în domeniul proiectării avem şi VERIFICATORII atestaţi de proiecte, la bază arhitecți sau ingineri, care se vor ocupa de verificarea proiectului, atunci când se impune prin lege.

Am făcut o prezentare sumară a specialiştilor implicaţi în proiectare, urmând ca în viitor să abordăm rolul celor implicaţi în procesul de construire şi rolul instituţiilor implicate în procesul de autorizare a lucrărilor de construire.

Poate că ai alte așteptări, dar realitatea este că de tine va depinde buna desfăşurare a proiectării, avizării şi construirii investiţiei. Ești factorul determinant pentru că tu ești clientul şi produsul finit îţi va aparţine.

Pentru un rezultat bun însă este nevoie să te informezi corect și să alegi corect.

Autor: Livia Aruncutean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *