Adăpost agricol sau locuinţă, aceasta este întrebarea…

Expresia corectă pentru adăpost agricol este anexă gospodărească a exploataţiilor agricole, iar definiţia din lege pentru aceste anexe sună astfel:Construcţii situate în zone izolate în extravilan şi îndepărtate de localitatea de reşedinţă a lucrătorilor agricoli, menite să adăpostească maşini agricole, utilaje, mici ateliere, scule, alte bunuri ale acestora, inclusiv animale, precum şi spaţii pentru cazare temporară pe timpul campaniilor agricole.” (LEGE nr. 50 din 29 iulie 1991 (actualizată), Anexa 2)

Se întâmplă însă că, de cele mai multe ori această construcţie – printre puţinele care se pot realiza cu autorizaţie de construire în extravilan – să fie doar un pretext pentru cei care doresc să îşi construiască o locuinţă într-un loc unde legea nu le permite aceasta.

Pentru cei care doresc să construiască o anexă gospodăreasă a exploataţiilor agricole, e bine să ştie din start că:

– vor trebui să solicite în primă fază un certificat de urbanism de la primărie (sau consiliu judeţean, acolo unde nu este serviciu de urbanism în cadrul primăriei respective);

– în baza acestuia, vor trebui să apeleze la un proiectant care să le întocmească un proiect şi să obţină avize de la instituţiile avizatoare;

– va fi nevoie să se scoată din circuit agricol suprafaţa de teren ce va fi construită (în urma rezultatelor analizelor de calitate ale terenului, există posibilitatea ca lucrurile să se blocheze aici, deoarece, conform Legii 82/1991,art.92, alin (1):Amplasarea construcţiilor de orice fel pe terenuri agricole din extravilan de clasa I şi a II-a de calitate, pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătăţiri funciare, precum şi pe cele plantate cu vii şi livezi, parcuri naţionale, rezervaţii, monumente, ansambluri arheologice şi istorice este interzisă.);

– vor trebui să obţină autorizaţie de construire pentru construcţia propusă;

– nu vor putea avea o adresă poştală de domiciliu pe acest amplasament;

– nu vor putea vinde construcţia la preţ de locuinţă şi în acelaşi sens, nu o vor putea ipoteca sau asigura. În schimb, dacă la un moment dat terenul se va introduce în intravilan prin PUG (plan urbanistic general) sau printr-un PUZ (plan urbanistic zonal), anexa va putea deveni locuinţă în acte printr-un proiect de schimbare de destinaţie, realizat de un arhitect şi autorizat la primărie.

O mare importanţă o are deci tipul de teren pe care se intenţionează construirea. Achiziţionarea acestuia reprezintă primul pas şi cel mai important, pentru că în funcţie de poziţionarea, clasa de calitate şi categoria terenului cu destinaţie agricolă, se poate condiţiona dreptul de construire permanentă, provizorie sau chiar imposibilitatea de a construi.

Regulile de construire pot varia, fiind deci informaţii particularizate în funcţie de strategia de dezvoltare urbanistică a fiecărei localităţi (reguli privitoare la suprafaţa maximă a anexei care poate fi construită, la procentul maxim din totalul terenului care poate fi construit sau la regimul de înălţime permis).

Trebuie specificat faptul că o locuinţă (permanentă) sau o casă de vacanţă poate fi construită doar pe un teren intravilan.

Dacă terenul este extravilan, se poate ca acesta:

1. să se introducă în intravilan printr-un PUZ sau să se aştepte extinderea intravilanului prin reactualizarea PUG-ului (Plan Urbanistic General, care conform legii se reautorizează o dată la 10 ani);

2. să nu existe posibilitatea de a se introduce în intravilan (în baza PUG-ului, al cărui regulament local de urbanism poate să interzică urbanizarea zonei respective).

Acest tip de informaţii se pot obţine în cadrul primăriei localităţii în care e situat terenul respectiv, sau apelând la un arhitect / urbanist care se poate documenta şi poate furniza aceste date celui interesat şi care poate elabora mai apoi documentaţiile necesare (documentaţia tehnică pentru autorizaţia de construire sau PUZ).

Fără pretenţia de a fi epuizat acest subiect, nu pot decât să vă transmit câteva sfaturi pe care le am pentru toţi cei care doriţi să investiţi în terenuri şi construcţii:

1. Apelaţi la specialişti (arhitecţi, urbanişti, reprezentanţi ai autorităţilor)!

2. Cereţi-le referinţe din legislaţie (legea şi articolul) în baza cărora primiţi sfaturi!

3. Nu luaţi toate informaţiile de bune până nu verificaţi sursele!

Lipsa de informare corectă în acest domeniu costă…

Mult succes!

Autor: Livia Aruncutean

7 thoughts on “Adăpost agricol sau locuinţă, aceasta este întrebarea…”

 1. GELU spune:

  foarte pertinent Multumesc

 2. jonny spune:

  SUNTETI UN BULGARE DE AUR,informatiile date in articol au fost pentru mine fff.importante .Doream sa cumpar un hectar de pamant in extravilan si sa stau acolo la pensie ,facandumi o cabanuta de lemn ,ceva pomi fructiferi,2-3 capre ,ceva gaini si c-am asta era.Acum realizez cat de anevoios ar fi fost sa-mi pun planul in practica.Multumesc de informatii.

 3. Timotei Satmarean spune:

  Buna!
  Sunt curios de ce in tara noastra exista diferenta asta de intravila/extravilan pentru ca din cate stiu in multe tari nu exista si se poate construi cam unde vrei. Cel putin in SUA din ce am vazut. Mi se pare destul de absurda treaba asta. Din moment ce imi asum lipsa utilitatilor si poate chiar a caii de acces la proprietate nu vad ce de nu as putea construi oriunde. Ma refer ca zona, nu chiar haotic sau defrisand padurile sa-ti faci conac…

  1. admin spune:

   Bună,
   Denumirile intravilan/extravilan țin de nevoia de a zonifica terenurile într-un mod cât mai simplu pentru a se putea pune reglementări pe zonele respective. Dar chiar dacă nu ar exista această diferență intravilan/extravilan, reglementările pentru construire tot ar exista, ceea ce nu ar simplifica neapărat procesul de autorizare.
   Referitor la utilități, da, se poate construi și fără acces la acestea, cu avizul ANPM (Mediu). Pentru asigurarea unei căi de acces la construcție, autoritatea administrativă (de exemplu primăria) este responsabilă, pentru că ea trebuie să se asigure de modul în care proprietarul va putea ajunge la acea construcție, fără să încurce proprietățile altor persoane (desigur, există posibilitatea de acces de servitute, dar asta nu prea mai merge când trebuie parcurse mai multe parcele pentru a ajunge la o proprietate).
   Sunt multe aspecte care trebuie verificate de către o autoritate care să aibă imaginea de ansamblu, în așa fel încât să nu fie prejudiciate interesele celorlați proprietari din zonă, iar acest lucru este asigurat și în SUA.
   În plus, chiar și în intravilan nu se poate construi orice. Intravilanul este împărțit în unități teritoriale de referință, care au fiecare regulile proprii.
   Da, legislația construcțiilor ar putea fi și altfel structurată, simplificată și corelată, dar reglementări tot vor trebui să existe, fiindcă acest domeniu al construcțiilor influențează viața oamenilor care își petrec timpul în ele sau care utilizează terenurile vecine în diverse scopuri (fiind vorba de extravilan, vorbim în general despre terenuri agricole).
   Aveți totuși dreptate cu observația d-voastră referitoare la intravilan-extravilan. Aceste clasificări și reglementarea unor anumite tipuri de funcțiuni care pot fi edificate în aceste zone, s-au “inventat” pe vremea când nu existau posibilități de asigurare proprie a utilităților, într-un mod nepoluant. Legislația trebuie permanent corelată cu mersul vremurilor…

 4. Benjamin spune:

  Exiata vreo lege care ar spune ca trebuie sa ai minim 1 ha de pamant ca sa poti face agricultura? (Pentru un teren extravilan TDA)

  1. admin spune:

   Bună ziua,

   Nu am cunoștință de existența unei astfel de legi. Nu înțeleg de ce nu ați putea cultiva ceva pe suprafața de teren mai mică.

   Vi s-a pus o astfel de condiție pentru construirea unui adăpost agricol pe teren sau pentru obținerea unei subvenții din fonduri europene sau pentru eliberarea unui certificat de producator agricol, etc?

   O zi bună,
   Mircea Aruncutean

  2. Dorina spune:

   Minim 1 hectar ca sa poti construi anexa agricola,practic constructia poate fi ca oricare casa doar ca nu ai nr de casa,postasul no sa vina cu scrisorile si nu iti poti face rezidenta acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *