| autorizare | | execuţie | | Scrisori către investitori |

Modificări de proiect pe şantier

Dragă investitorule,

Ştiu că ai auzit multe „poveşti” de la unii şi de la alţii cum că orice se rezolvă pe şantier. Ştim cu toţii că românul se pricepe la dat sfaturi de felul lui, mai ales când consecinţele nu îl ating în mod direct. Conform legii însă, tu eşti primul care răspunzi în faţa autorităţilor privitor la modul în care ai făcut lucrurile. Desigur că există mai mulţi responsabili în acest proces pe care îi poţi trage la răspundere, la rândul tău. Gândeşte-te însă că tu eşti cel care ai investit într-o construcţie în care vor locui, vor lucra sau prin care vor trece oameni şi asta te face responsabil. Aşadar, fă lucrurile în aşa fel încât să fii mulţumit de câte ori treci pe-acolo sau de câte ori îţi aminteşti de acel loc!

Haide să vedem: care sunt cauzele majore care generează nevoia de modificări ale documentaţiilor autorizate pe şantier?

Iată câteva:

 1. Investitorul nu a petrecut suficient timp pentru a-şi defini clar tema de proiectare, pornind de la dorinţe, nevoi, aşteptări, resurse, oportunităţi, constrângeri, etc., înainte de a începe conceperea soluţiei.

 2. Arhitectul nu a reuşit să transpună în soluţii practice ceea ce clientul său a exprimat în faza de concept (faza de anteproiect).

 3. Arhitectul şi ceilalţi specialişti implicaţi în proiectare nu au comunicat în aşa fel încât să rezulte o soluţie integrată (arhitectură, structură de rezistenţă şi instalaţii, etc.), coerentă, fără erori de proiectare sau vicii ascunse.

 4. Pe parcursul lucrărilor au apărut situaţii imprevizibile fazei de proiectare (ca urmare a unor decopertări, relevee de fundaţii, descoperiri în urma unor săpături, etc.)

E bine ca pe şantier să nu ajungi în situaţia în care să fii nevoit să faci modificări faţă de Documentaţia Tehnică pe baza căreia ai obţinut Autorizaţia de Construire. Acest lucru te va costa mult timp şi mulţi bani. Multe dintre problemele care pot apărea în execuţie, se pot evita din faza de proiectare, dacă aloci suficient timp, atenţie şi resurse.

Care sunt modalităţile legale prin care se pot face modificări în şantier?

Modificarea documentaţiilor tehnice pe baza cărora se execută lucrările de construcţii se poate realiza prin:

1. Solicitarea unei noi autorizaţii de construire, atunci când e necesară modificarea de temă sau schimbarea soluţiilor tehnice din proiect pe parcursul execuţiei (când nu e posibil să fie efectuate prin dispoziţie de şantier);

2. O dispoziţie de şantier dată de proiectantul lucrărilor, verificată de către un verificator de proiecte atestat în condiţiile legii şi cu acordul scris al beneficiarului / investitorului, în situaţia în care modificările ce se impun sunt locale şi respectă anumite restricţii impuse de legislaţia în vigoare. Titularul autorizaţiei are obligaţia de a depune (în copie) la emitentul autorizaţiei documentaţiile şi/sau documentele respective.

Este important să ştii că atunci când se impune execuţia unor lucrări diferite faţa de cele din proiectul tehnic care au fost autorizate, prima dată se opreşte şantierul, se fac demersurile necesare pentru a modifica proiectul conform legii şi abia apoi se reiau lucrările în şantier.

Ce se întîmplă dacă faci modificări în execuţie fără a face demersurile legale necesare?

Dacă faci modificări pe şantier, fără să iei nici o măsură de legalizare, aşa cum am explicat mai sus, te vei lovi de organele de control la recepţia lucrărilor. Arhitectul va trebui să prezinte un referat în care să scrie dacă lucrările s-au făcut conform documentaţiei tehnice autorizate. Dacă acestea nu au respectat proiectul autorizat, iar termenul de valabilitate a autorizaţiei a fost depăşit, vei fi în situaţia de a face demersurile pentru intrare în legalitate, care va aduce după sine o amendă. (Executarea lucrărilor de construcţii fără respectarea autorizaţiei de construire este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 – 100.000 lei (art. 26 alin 1, lit. B şi alin. 2 din legea 50 / 1991, actualizată))

În articole viitoare voi dezvolta acest subiect, oprindu-mă asupra modului în care trebuie procedat când se doreşte:

– modificarea temei – care se poate rezolva doar cu solicitarea unei noi autorizaţii de construire;

– schimbarea soluţiilor constructive – care necesită o nouă autorizare

– schimbarea soluţiilor constructive local – care se pot realiza cu dispoziţie de şantier doar în anumite condiţii.

Dacă vrei să ştii mai multe, vezi:

1. Legea 50 / 1991 – privind autorizarea lucrărilor de construcţii.

2. Ord. 839 / 2009 – metodologie de aplicare a legii 50 / 1991.

Notă: Acest articol are caracter informativ şi nu angajează nici într-un fel răspunderea autorului cu privire la informaţiile pe care le furnizează, dacă le veţi folosi în rezolvarea unor probleme concrete.

Autor: Livia Aruncutean

2 thoughts on “Modificări de proiect pe şantier”

 1. Buna ziua ! Dacă am unproiect făcut și acum când ma apuc de construit as putea sa modific o încăpere adică este vorba despre o camera din bolțari și as vrea sa o fac din termopan ?

  1. Bună ziua,
   pentru orice modificare în șantier este bine să opriți lucrările (dacă le-ați început) și să luați legătura cu proiectantul. Din ce ați scris, e posibil ca modificările pe care doriți să le faceți să afecteze structura de rezistență și/sau aspectul exterior al clădirii (dacă e vorba de pereți exteriori). Pentru astfel de modificări este nevoie să solicitați din nou autorizația de construire, pentru că practic este o modificare de temă. Dar cel mai bine este să luați legătura cu proiectantul și stabiliți împreună cu el cum trebuie procedat conform legii în situația dată.

   pentru mai multe detalii puteți citi articolul:
   https://echilater.ro/2019/06/10/ramai-pe-traseu-despre-modificarea-de-tema-pe-santier/

   Mircea Aruncutean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *