„Se rezolvă cu dispoziţie de şantier”… oare? (I)

Revin după articolul Modificări de proiect pe şantier” cu informații referitoare la dispoziţia de şantier, care este un instrument prin care se pot face legal schimbări de execuție faţă de documentaţia tehnică autorizată*.

Am întâlnit multe situaţii în care nici constructorii, nici investitorii şi nici chiar unii proiectanţi nu ştiau când este posibil să se facă modificări pe şantier prin dispoziţie de şantier sau prin solicitarea unei noi autorizaţii de construire.

Cu toate că dispoziţia de şantier este definită ca o excepţie de la regula autorizării, am observat că este cel mai des utilizată, de multe ori chiar în mod eronat și voit. Asta se întâmplă pentru că prin dispoziţia de şantier nu mai trebuie reautorizat proiectul, iar lucrările de pe şantier pot fi reluate destul de repede. Trebuie însă înţeles faptul că aceasta nu este o soluţie pentru orice fel de modificări pe care ți le dorești ca investitor sau pe care ți le recomandă meșterul pentru că el ”așa a mai făcut”.

Conform art. 67 din ORDINUL nr. 839 din 12 octombrie 2009 al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (*actualizat*) pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii aflăm următoarele:

…… (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pe bază de dispoziţie de şantier dată de proiectantul lucrărilor şi verificată de către un verificator de proiecte atestat în condiţiile legii, precum şi cu acordul scris al beneficiarului / investitorului / administratorului / managerului de proiect, după caz, se pot admite modificări locale ale soluţiilor tehnice din documentaţia tehnică – D.T. autorizată fără emiterea unei noi autorizaţii de construire, dacă:

a) nu se modifică funcţiunea consemnată în autorizaţia iniţială;

b) se asigură respectarea prevederilor avizelor/acordurilor/punctului de vedere al autorităţii competente pentru protecţia mediului, precum şi ale actului administrativ al acesteia după caz, anexe la autorizaţia iniţială;

c) se asigură respectarea prevederilor Codului civil;

d) nu se modifică condiţiile de amplasament (regim de înălţime, POT, CUT, aliniament, distanţele minime faţă de limitele proprietăţii, ori aspectul construcţiei);

e) nu sunt periclitate rezistenţa şi stabilitatea clădirilor învecinate;

f) se asigură respectarea prevederilor reglementărilor tehnice în domeniul securităţii la incendiu.

g) se asigură economia de energie.

(3) Se încadrează în prevederile alin. (2) şi lucrările devenite necesare în cazuri speciale determinate de luarea în considerare a unor situaţii imprevizibile la faza de proiectare (ca urmare a unor decopertări, relevee de fundaţii etc.), care se execută la construcţii existente, inclusiv la monumente istorice (cu avizul organismelor abilitate ale Ministerului Culturii şi Cultelor).

(4) În situaţiile prevăzute la alin. (1), (2) şi (3) responsabilitatea privind corectitudinea tehnică a soluţiei modificatoare aparţine proiectantului, în solidar cu verificatorul/verificatorii de proiect, iar titularul autorizaţiei are obligaţia de a depune (în copie) la emitentul autorizaţiei documentaţiile şi/sau documentele specificate, ca martor.”

Câteva reguli generale referitoare la dispoziția de șantier:

1. Primul lucru pe care trebuie să îl punctez este că avem de-a face cu modificări locale ale soluţiilor tehnice. Acestea se referă la aspecte tehnice ale soluţiei de proiectare pe care constatăm că trebuie să le remediem în anumite locuri ale construcţiei în lucru.

2. Al doilea lucru important de înţeles este faptul că proiectantul şi verificatorul sunt cei care îşi asumă responsabilitatea în solidar pentru corectitudinea tehnică a soluţiei modificatoare.

3. Al treielea aspect însemnat ar mai fi faptul că titularul autorizaţiei trebuie să-şi dea acordul cu privire la modificările ce se propun şi are obligaţia de a depune o copie a documentaţiilor – documentelor respective la primăria / consiliul judeţean care a emis respectiva autorizaţie.

Ar mai fi de reținut și faptul că lucrările din șantier ar trebui oprite până este depusă la primărie dispoziția de șantier cu modificările propuse și abia apoi să fie continuate lucrările pe baza dispoziției, altfel există riscul să fii surprins în ilegalitate de către organele de control ale Statului.

În concluzie aş spune că dispoziţia de şantier este un instrument util de „corectare” a documentaţiei tehnice autorizate*, în faza de execuţie, pentru că sunt dificil de avut în vedere în faza de autorizare toate aspectele neprevăzute ce pot apărea pe parcurs până la finalizarea lucrărilor. Este important însă să știi că nu este nicidecum un panaceu universal prin care să modifici orice şi oricum pe şantier.

Modificările ce nu se pot realiza prin dispoziție de șantier, vor fi ”rezolvate” prin schimbare de temă (art. 66 din Ordinul 839 / 2009) sau schimbare de soluție tehnică (art. 67, alin 1 din Ordinul 839 / 2009) și pentru acestea se va solicita o nouă autorizațe de construire în timpul procesului de execuție. Vom aborda aceste situații în articole viitoare.

Săptămâna viitoare vom face un exerciţiu de imaginaţie, prin care să „traducem” mai detaliat ce ne comunică extrasul de lege de mai sus, prin câteva exemplificări.

Autor: Livia Aruncutean


* Documentaţia tehnică după care se execută lucrarea este formată din PT (proiect tehnic) şi DE (detalii tehnice – necesare după caz). Această documentaţie se elaborează în baza documentaţiei tehnice de autorizare a construirii (DTAC). Cu alte cuvinte, este o detaliere a proiectului autorizat.

Dacă vrei să ştii mai multe, vezi:

1. Legea 50 / 1991 – privind autorizarea lucrărilor de construcţii.

2. Ord. 839 / 2009 – metodologie de aplicare a legii 50 / 1991.

*Documentaţia tehnică după care se execută lucrarea trebuie să

10 thoughts on “„Se rezolvă cu dispoziţie de şantier”… oare? (I)”

 1. Volosciuc Leontina spune:

  Dorim sa realizam o fereastra care nu a fost prevazuta in proiect. Autorizatia este obtinuta iar lucrarile nu sunt incepute. Care sunt solutiile?
  mULTUMESC ANTICIPAT!

  1. admin spune:

   Bună ziua,

   Conform legislației în vigoare, modificarea aspectului unei construcții în perioada de valabilitate a autorizației de construire, se consideră a fi SCHIMBARE DE TEMĂ, care impune reautorizarea.
   Pentru aceasta, luați legătura cu arhitectul și împreună cu proiectanții veți stabili împreună poziționarea geamului și partea de proiectare necesară care va veni în completarea proiectul inițial autorizat. Acestea se vor depune la primărie împreună cu documentația autorizată inițial pentru obținerea noi autorizații. Partea bună este că nu trebuie obținute din nou alte avize (probabil doar dovada OAR).
   Înainte însă vă recomand să mergeți să întrebați și la primărie cum văd funcționarii că trebuie rezolvată această problemă.
   Mult succes în continuare!

 2. julia spune:

  Poate fi emisa o DS, după ce deja lucrarile la care face referire, sunt deja executate?
  Notele de constatare au fost emise pe durata unui an, proiectantul insa nu a emis DS decat la finalul contractului.
  Multumesc.

  1. admin spune:

   Bună ziua,
   despre ce fel de schimbări este vorba? Înțeleg că s-au făcut mai multe modificări iar dirigintele de șantier a făcut mai multe note de constatare. La ce se referă acestea?
   În mod normal, dispoziția se face înainte de executarea modificărilor. Mai departe, conform legii, nu se poate spune altfel. Rămâne la latitudinea primăriei să decidă ce decide în această situație.
   Numai bine,

 3. Mihail spune:

  Buna ziua, am citit cu interes ce scrie pe siteul dvs si mi-ar placea sa ma ajutati cu un raspuns va rog.

  De asemenea, daca se poate sa colaboram cu o alta firma decat cu cei care ne-au facut proiectul initial?

  Avem o autorizatie de constructie pentru o casa tip Parter, intr-un sat de langa Bucuresti. Vrem sa incepem constructia in Martie, insa am vrea cateva modificari proiectului. Se pot face cu dispozitie de santier urmatoarele:
  – centrarea a doua ferestre pe mijlocul peretilor, fara a schimba dimensiunea sau a intra peste stalpi de rezistenta.
  – mutarea unui perete dintre baie si camera tehnica, perete subtire, nu de rezistenta, vrem sa fie baia mai mica si CT mai mare.
  – adaugarea unei usi exterioare si la camera tehnica care ar da undeva in spatele casei.
  – iar la terasa din fata casei as vrea sa adaug inca un stalp de sustinere si sa mut treptele de acces in casa din dreapta terasei undeva in centru.

  Si inca ceva, daca in proiect casa are culoarea bej, dar noi am vrut-o gri, asa a fost si discutia initiala, insa nu a mai aparut in proiect, se poate schimba culoarea fara nici o problema?

  Multumesc si imi cer scuze pentru acest mesaj lung!

  1. admin spune:

   Bună seara,

   Îmi cer scuze pentru întârzierea cu care răspund, probabil aţi rezolvat până la această oră problema.

   1. Ca să lucraţi cu altă firmă de proiectare ar trebui să obţineţi în prealabil acordul proiectantului iniţial.

   2. Modificările pe care le doriţi d-voastră nu se pot face prin dispoziţie de şantier, conform legislaţiei în vigoare ele presupun o modificare de temă şi necesită reautorizare (cel mai probabil fără obţinerea din nou a avizelor).

   Consultaţi-vă şi cu reprezentanţii primăriei responsabili de autorizarea lucrărilor de construcţii în zona d-voastră.

 4. Gabriel spune:

  Buna ziua!
  Dacă as dori mutarea imobilului cu 2 metri (ținând cont de distantele minime ale terenului) se poate rezolva cu dispoziția de șantier?

  1. admin spune:

   Bună ziua,

   Îmi cer scuze pentru întârzierea cu care răspund, dar sper totuși să vă fie util răspunsul.
   Mutarea imobilului din poziția pentru care a fost dată autorizația de construire nu se pot face prin dispoziţie de şantier, conform legislaţiei în vigoare ele presupune o modificare de temă şi necesită reautorizare (cel mai probabil e posibil să se ceară și refacerea unor avize având în vedere că noua poziționare ar putea afecta sistemele și instalațiile unor furnizori de utilități).

   Înainte să faceți astfel de modificări trebuie să sistați lucrările și să elaborați documentația necesară. Pentru a stabili toți pașii pe care îi aveți de făcut cel mai bine este ca, împreună cu arhitectul care a proiectat, să vă consultaţi cu reprezentanţii primăriei responsabili de autorizarea lucrărilor de construcţii în zona d-voastră.

 5. Aurelia spune:

  Buna seara,
  Am citit cu atenție ce ați spus dvs despre dispoziția de șantier și, din toate răspunsurile date, nu îmi dau seama ce modificări se pot face cu dispoziția de șantier, îmi pare că nu se poate face niciuna. Vă rog mult, daca se poate, dați un exemplu. Vă mulțumesc.

  1. admin spune:

   Bună seara,

   Am recitit cele două articole și într-adevăr nu am dat exemple concrete privitor la situații în care se poate folosi dispoziția de șantier pentru modificarea soluțiilor tehnice pe șantier. M-am concentrat pe a ilustra exemple de situații în care nu poate fi folosită dispoziția de șantier (vedeți partea a doua a acestui articol), având în vedere că în practică de foarte multe ori se folosește dispoziția de șantier pentru situații la care nu poate fi aplicată.

   Un posibil exemplu de situație în care putem folosi dispoziția de șantier: consolidarea unui perete sau a unei părți constructive, ca urmare a unei situații neprevăzute din timpul realizării lucrărilor pe șantier. Genul acesta de probleme ies la iveală când se lucrează pe o construcție existentă și pot apărea anumite erori pe măsură ce se desfac elementele constructive și se constată că soluția tehnică oferită de proiect trebuie adaptată la situația concretă. Chiar și în timpul construirii unei clădiri noi, poate să se constate că există necorelări între proiectul de arhitectură cu cel de structură sau de instalații și să fie necesară remedierea erorilor prin aceste dispoziții, care însă trebuie să se încadreze în ceea ce s-a autorizat conform legii. De obicei, la recepția lucrărilor se verifică conformitea construcției executate cu proiectul autorizat, folosindu-se proiectul de arhitectură.

   Mulțumesc pentru comentariu.

   Livia Aruncutean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *