Probabil că ai observat că a devenit tot mai periculos să cumperi o locuinţă realizată în ultimele câteva decenii. Pentru o asemenea decizie ar trebui să poţi verifica toate actele doveditoare ale respectării etapelor prevăzute de legislaţia în vigoare pentru construirea ei.
Poate fi un motiv suficient de întemeiat să te apuci să îţi construieşti o casă sau să investeşti în construirea ei. Este o diferenţă între cele două abordări? Da, o investiţie presupune că atunci când cheltuim o sumă de bani, ne luăm toate măsurile ca să obţinem un profit.
Trebuie doar să iei o decizie: vrei să cheltuieşti nişte bani sau vrei să-i investeşti?
Îţi punctez deci motivele pentru care e avantajos să devii un investitor chiar şi în locuinţa ta.
-
Vei putea decide pentru tine.
În felul acesta nu vei fi victimă în propria ta locuinţă. Nu vei fi surprins de apariţia crăpăturilor în pereţi sau tavane. Nu vei fi disperat de mirosurile sau mucegaiurile care vor ieşi la iveală.
Cel mai defavorabil şi costisitor rezultat al modului în care este proiectată şi executată o construcţie poate fi chiar pierderea sănătăţii sau a vieţii, în cazuri extreme.
Când vei parcurge chiar tu paşii legali în acest proces al construirii, vei avea ocazia să fii informat, să urmăreşti toţi paşii îndeaproape şi să decizi ce e mai potrivit şi avantajos pentru tine.
Structura va fi realizată corect, conform proiectului, materialele utilizate vor îndeplini caracteristicile potrivite.
Vei îndepărta astfel riscurile necunoscute şi neaşteptate, evitând multe probleme care îţi vor aduce costuri.
-
Construieşti doar CÂT ai nevoie şi exact CE ai nevoie.
CÂT şi CE sunt două aspecte de bază, pentru că de la aceste întrebări poţi ajunge la rezultatul dorit şi dacă porneşti greşit, este cel mai dificil şi costisitor să faci modificări după ce s-a construit. Nu e suficient să ai un proiect autorizat. Contează foarte mult să fi lucrat cu profesionişti în etapele proiectării şi a autorizării. Chiar poţi discuta înainte de proiectare cu un arhitect – consultant care să te ajute să identifici care sunt spaţiile de care ai nevoie, lucrând împreună la tema de proiectare.
-
Vei şti la ce costuri ajunge locuirea ta pe termen lung.
Costul unei construcţii nu este doar cel pe care-l plăteşti când o cumperi, sau când ai terminat de construit. Apar alte tipuri de costuri într-un interval de timp, de care este bine să ţii cont.
Fiind informat despre beneficiile utilizării unor materiale sau a unor instalaţii, îţi vei putea face calcule realiste şi asumate.
În plus, fiind conştient de garanţiile tuturor materialelor şi instalaţiilor, îţi vei face o idee despre banii de care vei avea nevoie în timp pentru o întreţinere care să-ţi aducă confortul necesar.
Vei putea scuti costuri chiar şi datorită orientării camerelor în combinaţie cu sistemul de construire. Cu specialiştii în domeniu poţi descoperi aceste aspecte şi te poţi bucura de efectele unei colaborări potrivite.
-
Vei afla că există metode de a amortiza cheltuieli într-un interval de timp prestabilit.
Există o serie de soluţii care să ducă la obţinerea unei eficienţe energetice sporite într-o casă nou construită. De la sfârşitul anului 2020 încolo chiar se impune printr-o Directivă Europeană (Directiva 2010 / 31 / UE, art. 9) ca inclusiv construcţiile rezidenţiale care se vor realiza să aibă consum de energie aproape egal cu zero. Dacă se va materializa această cerinţă şi cât de bine se va respecta, rămâne de văzut.
Dacă doreşti însă să recuperezi din energia consumată, atunci trebuie să te decizi din faza de proiectare şi apoi de achiziţionare a materialelor, tâmplăriilor sau sistemelor de instalaţii. Toate acestea vor determina costuri scăzute pentru consumul de energie, ajutându-te să îţi recuperezi banii în câţiva ani. Aici vei putea să calculezi efectiv avantajele financiare pe care le vei avea într-un număr de ani.
-
Vei putea să-ţi transformi propria locuinţă într-o sursă de venit.
Mai mult decât faptul că vei amortiza anumite costuri, vei constata că locuinţa pe care ai construit-o îţi va putea aduce un confort ridicat şi un consum de energie foarte redus, ceea ce se va materializa într-un profit pe care îl vei putea avea după un timp.
De pildă, o casă pasivă consumă cu apx. 75-90% mai puţin decât o casă convenţională la acest moment. Îţi vei putea calcula deci care e intervalul de timp în care vei putea avea de câştigat din această abordare.
Vei avea ocazia să-ţi produci energia electrică, iar surplusul îl vei putea furniza reţelelor existente de distribuţie a curentului electric. Îţi vei putea alimenta maşina electrică, bicicleta electrică, trotineta electrică (că tot suntem în trend cu aceste mijloace de transport ecologice).
Concluzii
În tot acest proces vei avea ocazia să înţelegi de ce construieşti, cum o poţi face cât mai eficient şi ce merită economisit, ce merită plătit în faza iniţială pentru a obţine un profit din această abordare într-un termen definit de timp.
Aceste aspecte se pot stabili împreună cu un arhitect – consultant care are şi un rol de coach, că tot e la modă termenul. Folosesc totuşi acest termen pentru a fi mai aproape de avantajele apelării la un astfel de consultant, care, spre exemplu, nu are interesul de a te face să construieşti suprafeţe cât mai mari (pentru a avea un onorariu mai mare), ci care îşi pune la dispoziţie toate cunoştinţele pentru a te ajuta să înţelegi ce îţi poate aduce mai multă împlinire în viaţa ta de „locuitor” cu domiciliul stabilit.
Ţi-am trecut în revistă 5 motive pentru a deveni investitor atunci când îţi construieşti casa. Dacă mai găseşti şi altele sau ai întrebări, lasă-mi un comentariu :).
Livia Aruncutean