Avizul de principiu pentru gaze naturale. De ce, cine, …. cum?

Avizul de principiu pentru gaze naturale este necesar, în general, în vederea întocmirii documentaţiilor urbanistice de tip PAT, PUG, PUZ, PUD (dar se pot emite şi pentru proiecte în fază de Studiu de Fezabilitate sau pentru devierea unei conducte de distribuţie a gazelor naturale, etc.), care sunt elaborate pe amplasamente din vecinătatea obiectivelor sau sistemelor din sectorul gazelor naturale.

Avizul de principiu pentru gaze naturale se obţine, în general, în vederea întocmirii documentaţiilor urbanistice de tip PAT, PUG, PUZ, PUD (dar se pot emite şi pentru proiecte în fază de Studiu de Fezabilitate sau pentru devierea unei conducte de distribuţie a gazelor naturale, etc.), care sunt elaborate pe amplasamente din vecinătatea obiectivelor sau sistemelor din sectorul gazelor naturale.

1. De ce este nevoie de acest aviz?

Avizul de principiu pentru gaze naturale este solicitat prin certificatul de urbanism de către primării, în vederea elaborării documentaţiilor de urbanism.

Prin acest act avizatorul comunică, în scris, solicitantului, unde există componente ale sistemului de distribuţie a gazelor naturale, pe care le administrează în acea zonă. Nu înlocuieşte avizul de amplasament necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

2. Cine-l emite?

Avizul de principiu pentru gaze naturale se emite de către operatorii economici care administrează reţelele de distribuţie a gazelor naturale dintr-o anumită zonă geografică (ex.: DELGAZ GRID, DISTRIGAZ SUD REŢELE, etc.)

3. Ce documente se solicită pentru a se elibera avizul?

În vederea emiterii avizului solicitantul va pune la dispoziţia avizatorului următoarele:

aviz de principiu gaze naturale

cerinte pentru aviz de principiu gaze naturale

4. Unde?

Pentru amplasamente din judeţul Sibiu solicitarea avizului se poate face la punctele de lucru ale companiei DELGAZ GRID din Sibiu sau Mediaş şi de asemenea tot de acolo se ridică. Referitor la amplasamente din alte judeţe puteţi afla detalii de pe site-urile operatorilor care au rol de avizator pentru o anumită zonă geografică.

5. Când?

Termenul de eliberare este de 15 zile, dar uneori poate fi depăşit.

6. Cum se emite?

Avizul de principiu pentru gaze naturale se solicită, de către investitor / beneficiar, de la operatorul economic cu rol de avizator într-o regiune geografică.

Emiterea avizelor de amplasament se face contra cost pentru faza PUD sau SF. Tarifele sunt stabilite în funcţie de suprafaţa terenului studiat şi de lungimea traseului studiat.

Pentru acordarea avizului de principiu în fazele PAT, PUG sau PUZ nu se percepe taxă.

7. Dicţionar de termeni

PAT – Plan de Amenajarea Teritoriului

PUG – Plan Urbanistic General

PUZ – Plan Urbanistic Zonal

PUD – Plan Urbanistic de Detaliu

Dacă vrei să ştii mai multe vezi:

1. Ord. MEC, MTCT, MAI 47/1203/509 2003, pentru aprobarea procedurii de emitere a avizului în vederea autorizării executării construcţiilor amplasate în vecinătatea obiectivelor/ sistemelor din sectorul petrol şi gaze naturale.

2. Legea 123 / 2012– a energiei electrice şi a gazelor naturale.

3. Legea 50 / 1991– privind autorizarea lucrărilor de construcţii.

4. Ord. 839 / 2009– pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Autor: Mircea Aruncutean

2 thoughts on “Avizul de principiu pentru gaze naturale. De ce, cine, …. cum?”

 1. Ghila Ionuț spune:

  Buna ziua, am solicitat un aviz de principiu la primăria Bradu, Arges. Mi sa spus sa achit o taxa de 614 ron si 14 ron pentru branșamentul.Este normal?..

  1. admin spune:

   Bună, la ce aviz de principiu vă referiți, la avizul Direcției Tehnice (privind situația străzilor) eliberat de primărie? În acest caz, valoarea taxele percepute se stabilește prin Hotărâre de Consiliu Local, în funcție de cât de mult se implică primăria respectivă în acest proces.
   Pentru branșament, pot să vă spun că se plătește o taxă de valoare asemănătoare cu ce ați spus d-voastră și la Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *