| autorizare | | execuţie | | Scrisori către investitori | blog

Cum finalizez construcţia dacă autorizaţia a expirat?

Astăzi ne-am decis să vă prezentăm un exemplu de “răspuns la întrebare”. Am ales o întrebare care arată o situaţie destul de frecventă pe şantiere: “Cum finalizez construcţia dacă autorizaţia a expirat?”

De obicei nu primim solicitarea în forma de mai sus ci pornim de la o situaţie concretă pe care ne-o relatează cel care ne scrie. Mai jos aveţi un model:

Buna ziua. Avem o autorizatie de construire din 2015 si tot in 2015 am inceput lucrarile de construire a casei noastre. In 2017 am prelungit autorizatia, iar in 2018 a expirat si prelungirea. Eu am fost nevoit sa plec în strainatate la lucru ca sa pot termina casa. Acum vreau sa termin cu ultimile lucrari care nu sunt mari, mai avem de pus cateva ferestre, de izolat si zugravit si de montat instalatile interioare…. Ce ar trebui sa fac in continuare? Trebuie sa o iau de la inceput cu proiectul? B. A.”

Cum procedăm?

1. Trimitem anumite întrebări ca să clarificăm datele de pornire:
  • Lucrările realizate au respectat proiectul tehnic de execuţie, elaborat conform cu DTAC, care a stat la baza emiterii Autorizaţiei de Construire (AC)?
  • Persoana ştie că tot ce a mai rămas de finalizat, va trebui realizat conform cu AC?
2. După ce primim răspuns, finalizăm tabloul iniţial:
  • Lucrările nu s-au putut finaliza în termenele stabilite prin AC.
  • Perioada de valabilitate a AC a fost deja prelungită cu un an şi a expirat.
  • Beneficiarul doreşte să execute lucrările rămase.
  • Lucrările realizate au fost executate conform cu proiectul tehnic de execuţie, elaborat conform cu DTAC, care a stat la baza emiterii AC.
3. Formulăm întrebarea pe scurt:

Cum finalizez construcţia dacă autorizaţia a expirat?

4. Extragem citate din legislaţie de referinţă:

Pornind de la situaţia menţionată mai sus, considerăm ca fiind relevante următoarele prevederi legislative pentru identificarea unei posibile soluţii:

a. Art.7, alin 6 din LEGE nr. 50 / 1991 (republicată)(actualizată) privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

 

b. Art.54, alin 1 lit. b); alin 2, 3, 4 din ORDIN nr. 839 / 2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

5. Analizăm, interpretăm şi tragem concluzii:

Având în vedere faptul că termenul de valabilitate a Autorizaţiei de Construire a expirat, conform art. 7, alin. 6 din legea 50 / 1991 şi art. 54 alin 3 din Ordinul 839 / 2009, rezultă că este necesară solicitarea unei noi autorizaţii de construire pentru continuarea lucrărilor „rămase de executat în raport cu proiectul și avizele care au stat la baza emiterii autorizației inițiale”.

Pentru emiterea unei noi autorizaţii de construire, în vederea finalizării lucrărilor rămase de executat, nu este necesar să obţineţi un nou certificat de urbanism şi implicit alte avize şi acorduri. Cele iniţiale îşi menţin valabilitatea „cu condiția realizării construcției în conformitate cu prevederile autorizației inițiale.” (vezi art. 54 alin 4 din Ordinul 839 / 2009)

Recomandăm ca proiectantul, împreună cu beneficiarul, să solicite o consultanţă la Serviciul de Autorizare din cadrul primăriei pentru clarificări privitoare la conţinutul exact al dosarelor cu documentaţii ce se vor depune pentru solicitarea unei noi autorizaţii de construire.

După obţinerea noii AC se parcurge tot procesul de execuţie pentru lucrările de construcţii rămase, respectând toţi paşii conform prevederilor legislative în vigoare, în final urmând să se realizeze recepţia lucrărilor în perioada de valabilitate a AC şi apoi întabularea construcţiei.

arhitect Livia Aruncutean

Vă încurajăm să ne scrieţi atunci când aveţi nevoie.

În funcție de întrebare, veţi primi răspuns gratis sau la un preț adaptat la dificultatea întrebării.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu):

Întrebarea ta (obligatoriu):

Am citit "termeni şi condiţii"(https://echilater.ro/termeni-si-conditii/) şi SUNT DE ACORD.

Am citit politica de confidențialitate (https://echilater.ro/politica-de-confidentialitate/) și SUNT DE ACORD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *